Zamieszczone przez Enriquez
[Inne] Kapsle na śruby zabezpieczające - spadają
Zwiń
X
-
[Inne] Kapsle na śruby zabezpieczające - spadają
Kilka tygodni temu zauważyłem, że posiałem gdzieś jeden kapsel zabezpieczający na śruby antykradzieżowe kół. Zdarza się. 8) Kupiłem sobie dwa w zapasie, "w razie czego". Jakież było moje zdziwienie, gdy po wyjeździe z bezdotykowej myjni ręcznej nie miałem już 3 kapsli. :lol:
Targany niepokojem padłem od razu na kolana i dawaj zakładać to ustrojstwo ponownie. I co się okazało? Kapsle wchodzą na śruby jak w masło i aby je ściągnąć nie trzeba używać praktycznie żadnej siły (nowe kapsle tak samo). Stąd moje pytanie - czy ktoś z Was przerabiał już temat spadających kapsli i jak wymanewrował ten problem?
Pierwsza dyskusja z połowicą (zawodowo siedzi w temacie śrubowo-kołpakowo-oponiarskim) upewniła mnie, że "opcja ta oklejenie śruby taśmą izolacyjną" nie do końca zda egzamin. Temperatura śrub może być znaczna i taśma zrobioną bądź co bądź z tworzywa sztucznego i na dodatek z klejem może tylko całość upaprać i być powodem potencjalnych problemów przy odkręcaniu kół. Burza mózgów? Kreda? Wetknięty pomiędzy kapsel a śrubę jakiś plastikowy patyczek? :lol: Tylko nie mówcie żeby jeździć bez kapsli! To będzie prawie jak bez skarpetek! :szeroki_usmiech
-
-
Mówimy o fabrycznych zabezpieczeniach i fabrycznych kapslach?
Dziwne, u mnie wszystko siedzi bardzo ciasno. Może Skoda źle dobrała nr.?
Te zabezpieczenia przydają się na przygodnych złodziei, no chyba że ktoś ma bezwartościowe porysowane felgi i zjechane opony.
Wystarczy pamiętać, żeby koła dokręcić 120Nm i zabezpieczenia przeżyją auto. Dodam że adaper ma swoje miejsce koło koła zapasowego, więc nie trzeba go nosić w kieszeni i martwić się, że się zgubi.
No i kapselki bardzo ładnie wyglądają...Seria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26Dziwne, u mnie wszystko siedzi bardzo ciasno.
SP9XWW, może "upaprać" śruby w czymś lepkim i troszkę obtoczyć jakimś drobniutkim piaskiem/pyłem?
Albo pojeźdź kilkaset km bez nakładek i śruby się tak wybrudzą, że pewnie kapselki się już będą spokojnie trzymać :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26Mówimy o fabrycznych zabezpieczeniach i fabrycznych kapslach?
Dziwne, u mnie wszystko siedzi bardzo ciasno. Może Skoda źle dobrała nr.?
[ Dodano: Pią 22 Lip, 11 11:48 ]
Zamieszczone przez winni77Albo pojeźdź kilkaset km bez nakładek i śruby się tak wybrudzą, że pewnie kapselki się już będą spokojnie trzymać :diabelski_usmiech
Nie ma to jak lekki brudek w roli anty-smaru. :szeroki_usmiech W każdym razie dzięki za rady!
Komentarz
-
Komentarz